Tvorba webových stránok a eShopovZaložiť webovú stránkuZaložiť e-shop

Vitamíny‚ minerály‚ výživové

Vitamíny rozpustné v tukoch

 

Vitamíny sú organické zlúčeniny rôzneho chemického pôvodu, ktoré musíme prijímať potravou, pretože ľudský organizmus si ich nedokáže vo väčšine prípadov sám vytvoriť.
Potreba vitamínov u človeka závisí na rôznych okolnostiach. Zvýšenú potrebu vitamínov majú pochopiteľne športovci a osoby vykonávajúce ťažkú ​​telesnú prácu.
 
Vitamín A (retiny), axeroftol)
 
Chráni povrchové tkanivo, má protirakovinový účinok, zvyšuje odolnosť proti infekciám, udržuje v dobrom stave sliznice.
Vyskytuje sa najmä v rybom tuku, pečeni, mlieku, maslu a vaječnom žĺtku. Provitamínom tohto vitamínu (alebo tiež prekurzorom) sú látky zvanej karotény, z ktorých sa v tele tento vitamín vytvára. Je to najmä mrkva, marhule, paradajky, broskyne a listová zelenina.
 
Vitamín D (kalciferol)
 
Je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika z čreva do krvi, zodpovedá za uskladnenie vápnika v kostiach, uplatňuje sa v prevencii rednutia kostí (osteoporóza).
Vyskytuje sa v pečeni, rybom tuku, maslu a vaječnom žĺtku. Vzniká tiež pôsobením ultrafialových lúčov (slnenie) na koži.
 
Vitamín E (tokoferoly)
 
Chráni tkanivo pred nežiaducimi účinkami kyslíka. Patrí tým medzí skupinu látok, ktoré nazývame anti-oxidanty. Tým, že likviduje voľné kyslíkové radikály uplatňuje sa v prevencii nádorových ochorení.
Zdrojom sú rastlinné oleje, obilné klíčky, vajcia, mlieko, maslo.
 
Vitamín K (fylochonin)
 
Je nevyhnutný pre tvorbu látok uplatňujúcich sa pri zrážaní krvi. Podporuje krvnú zrážanlivosť.
Obsiahnutý je v čerstvej zelenine, pečeni a je tvorený aj črevnými baktériami.

 


TOPlist